Mi is az az EFI?

Az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) egy új szolgáltatási forma az egészségfejlesztés területén. A szolgáltatások igénybevételéhez nem szükséges sem beutaló, sem TAJ-kártya. Kistérségünkben Hajdúböszörményben, Hajdúnánáson és Hajdúdorogon működik közösen egy EFI. Ez a blog az aktuális eseményekről számol be, a programnaptárért látogassa meg weboldalunkat: http://efi.eszv.hu/

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz

Kövessen minket Twitteren

Honlapunk

Névtelen-1.png

„VEREM MÉLYÉN” – Krízis klub

2014.10.18. 07:38 Hajdúböszörmény EFI

Októberi témánk:

Félek a szüléstől

 Fotolia_57250590_XS.jpg

Sok gyerekre vágyó, váró nő hallotta már, hogy a szülés egy nő életének legszebb napja.

Mégis, ahogy közeledik a szülés várva várt időpontja, egyre több félelem, szorongás bukkan fel a várandós anyában. Ez a félelem annyi féle, ahány személyiségben keletkezik.

A 9 hónapos testi- leli felkészüléssel mégis lehetőség van ezen félelmek csökkentésére.

 

Miért félünk a szüléstől?

tokophobie.jpgEgy tanulmány szerint az első gyereküket váró nők legalább 50%-a fél a szüléstől. Ennek okai sokfélék, de mégis lehet néhány szempont alapján csoportosítani.

  • Félelem az ismeretlentől: az első szülők inkább félnek attól, hogy valami nem fog jól alakulni, hiba, komplikáció történik a szülés során. A másodjára szülőknél ez a típusú félelem már nem olyan erős, hiszen van egy képük arról, hogy mi a menete.
  • Félelem a fájdalomtól és szenvedéstől: mindenki úgy tartja, hogy a szülés fájdalmas. És ki ne félne, ha ezt hallja?
  • Félelem attól, hogy hogyan fog reagálni a babára, el tudja –e látni, megérti-e a jelzéseit.

De ide sorolhatjuk az attól való aggodalmakat is, hogy baba nem lesz egészséges, komplikáció lép fel, esetleg elveszítheti a babát.

  • Sokszor merülnek fel olyan félelmek, melyek a test változásaival kapcsolatosak: alakváltozás, elhízás.
  • Aggodalmak adódhatnak abból is, hogy megváltozik, kibővül a női szerepkör: nőből anyává kell válni.
  • Felmerülhetnek olyan félelmek, amik az anyának párjával való kapcsolatának megváltozásához köthetők: hogy fogunk majd működni, mint család, rábízhatom-e magam és a gyerekem, látni fogja-e még bennem a vonzó nőt, milyen lesz a szex a szülés után…

 

Hogyan lehet ezeket a félelmeket enyhíteni?

  • A szükséges és tényszerű információk segíthetnek csökkenteni az ismeretlentől való félelmet. Első lépésként hasznos lehet, ha a szomszédasszony, az eladónő, a kolléganő által elmesélt, vérben tocsogó, horrorfilmbe illő sajátélmény beszámolókat elkerüljük.

Sokkal megnyugtatóbb, ha szakemberektől kapunk hiteles információkat. Kérdezzünk bátran a nőgyógyásztól, a szülésznőtől, a védőnőtől, esetleg a ma már egyre inkább elfogadottabb dúlától.

  • Pihenjen a lehető legtöbbet a várandósság alatt, kerülje a stresszhelyzeteket, s egészségük érdekében étkezzen megfelelően.
  • Vannak bizonyos technikák is, melyekkel a szülésre sikeresen fel tud készülni: megtanulhat hasznos légzéstechnikákat, elsajátíthat a megváltozott állapothoz illeszkedő jóga-mozdulatokat, de hasznos lehet a relaxáció is.
  • Hasznosak lehetnek a különféle szakemberek által vezetett szülésfelkészítő tréningek. Ezek a kurzusok a várandósság, szülés, gyermekágyas időszak testi-lelki változásaiban való eligazodásban nyújthatnak segítséget. Támogatással, bátorítással, sok gyakorlati tanáccsal segítik a várandós anyát és a leendő apát.
  • Fontos szempont a félelmek enyhítésében a személyiséghez, elképzelésekhez illeszkedő intézmény, orvos, szülésznő, dúla megtalálása. Ki-ki vágyai szerint olyan helyet próbáljon találni a szüléséhez, ahol biztonságban érzi magát és babája egészsége, élete is jó kezekben van.

 

S ha mégsem csökken a félelem?

A nők egy jelentős részénél tárgy (ok) nélküli félelem, azaz szorongás jelenik a várandósság alatt a szüléssel kapcsolatban.

Viszonylag új jelenségként írták le az ún. tokofóbiát. Ez egy pszichológiai zavar, amit a szüléstől való pánikszerű félelem jellemez. Sokféle tünete lehet: rémálmok, koncentrációs zavar, pánikroham, s olyan pszichoszomatikus tünetek, mint az intenzív, sokáig fennmaradó hányás, esetleg ismételt vetélések.

A tokofóbia oka, gyökere többféle és összetett lehet, a zavar megoldása szakember segítségét (pszichiáter, pszichológus) igényli.

 

Papp Mária klinikai szakpszichológus

                                                              

 

A Krízis klub októberi témái:      „Félek a szüléstől”

”Felszakadnak a sebek- Halottak Napja”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajduboszormenyefi.blog.hu/api/trackback/id/tr176804465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása